Gebakken rijst met olijven en selder

Goedele Leyssen (uit 'Moodfood')

scroll

Dit is een recept uit 'Moodfood', het derde boek van Goedele Leyssen. 

Wat heb je nodig?

  • 1/2 ui, versnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1/4 tot 1/2 kop droge rode (of bruine) rijst (of 1/2 tot 1 kop gekookte rijst)
  • kruidenzout of kruidenbouillonpasta
  • 2 tot 4 stengels selderij, in stukjes gesneden
  • kokosolie
  • 1/2 tot 1 theelepel geraspte gember
  • 1 tot 2 eieren
  • 1 wortel, in schijfjes
  • enkele blaadjes koriander of platte peterselie
  • 4 tot 6 kalamata-olijven, in stukjes gesneden
  • 1/2 theelepel zeewiervlokken (nori of dulse)
  • zwarte peper en zeezout of gomasio

Bereiding

1. Laat de ui en de knoflook 5 tot 10 minuten rusten.

2. Spoel de rijst onder koud water en kook hem gaar. Doe wat kruidenzout of kruidenbouillonpasta bij het kookwater.

3. Breng een dun bodempje water met kruidenzout of kruidenbouillonpasta aan de kook in een pan. Doe er ui en de selderij bij en stoof ze ongeveer 4 minuten in een gesloten pan op een laag vuurtje zodat de selder nog steeds een beetje knapperig is.

4. Voeg de knoflook en de gember op het laatst toe. Giet het resterende water af.

5. Klop de eieren los en roerbak ze in de pan. Doe ze in een apart kommetje.

6. Bak de gekookte rijst kort op in wat kokosolie met een beetje peper en zout of gomasio.

7. Doe de rijst op een bord samen met het ei, de selderij, de ui en de wortel.

8. Werk af met de koriander, de olijven en de zeewiervlokken.

TIP In plaats van het ei apart klaar te maken kun je het uiteraard ook onder de rijst roeren terwijl je het aan het bakken bent.

TIP Serveer er een salade bij van 1 tot 2 koppen groene bladgroenten. Meng er een dressing onder van 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel citroensap en peper en zout of 1eetlepel balsamicoazijn. Strooi er wat geroosterde pompoenpitten over.

powered by webEdition CMS