Menstruatie. Laatste taboe in de (top)sport.

Lien Robberechts

scroll

Heb ik met deze titel uw nieuwsgierigheid gewekt? Mooi! Dan ga ik daar nu even mee verder: ik wil het hebben over menstruatie. De befaamde rode vlag die wij vrouwen regelmatig een keertje uithangen. Een waar cadeautje van moeder natuur... Sommige vrouwen hebben er amper last van, anderen zijn erdoor genoodzaakt een paar dagen ziekteverlof te nemen... Tot welke groep ik behoor? Make a guess...

Ooit was er een zweverige vrouw die mij heel filosofisch zei dat ze haar menstruatie zag als een mooi teken van haar lichaam dat alles in orde was. Heel fijn voor haar, maar voor mij was Sinterklaas op dat moment meer geloofwaardig dan dat soort uitspraken. Ik was namelijk als zestienjarige elke maand opnieuw aan het overgeven en aan het vergaan van de krampen en de hoofdpijn. Oh, en hebben we het al over de samengaande eetbuiten gehad die na het overgeven volgden? Wat een maandelijks feest!

Eén doktersafspraak later was het probleem met de pil al een pak minder groot. Vooral de misselijkheid is ermee verdwenen. Ook de duur van mijn menstruatie nam af, net als de heftigheid als ik even zo open tegen u mag praten. Nog wel aanwezig? Een stevig opgeblazen gevoel, een avondje knallende hoofdpijn en de neiging op chips met chocolade en augurken te eten. Je zou denken dat niet-zwanger zijn met andere voedselcombinaties gepaard zou gaan...

Veel van die klachten zouden afkomstig zijn door een gebrek aan bepaalde mineralen en vitaminen. Zo zou je heel wat ijzer kwijt raken tijdens je maandelijkse feestje, wat mij gezien het bloedverlies niet meer dan logisch lijkt. Al enkele weken geleden gaf ik aan nogal kritisch te zijn ten opzichte van pilletjes slikken. Toen ik Pure Encapsulations Sport 365 voor het eerst probeerde was het ook met die achterdochtige ingesteldheid dat ik eraan begon. Na twee maanden voelde ik me wel energieker en gingen mijn prestaties op vooruit, maar dat kan voor mij ook aan een goed trainingsschema of wat meer slaap te wijten zijn... De verandering in mijn menstruatieklachten is echter zo opvallend dat ik hierop verder in wilde gaan.

De dag voor de start van mijn regels at ik doorgaans alles wat los en vast zat. Het ging daarbij niet om honger, zelfs niet om goestinkskes, maar om een onweerstaanbare drang om alles te eten wat enigszins vet en suikerrijk was zonder dat ik er zoals gewoonlijk enige vorm van verzadiging door voelde. Er was eigenlijk maar één oplossing in mijn ogen: geen troep in huis halen. En zelfs dat bood niet altijd soelaas: de pot Ben & Jerry's in de nachtwinkel is immers snel gehaald. Sinds enkele maanden is de eetdrang in deze periode echter sterk geminderd: voor het eerst in 5 jaar. Wat een geruststelling: is het nu zo dat deze eetbuien afkomstig waren vanuit een tekort aan een bepaalde voedingswaarde die door Pure Encapsulations sport 365 aangevuld werd? Eerlijk gezegd: geen idee, maar voorlopig lijkt het erop dat ik van mijn maandelijks vreetfeest verlost ben...

Ook voor de hoofdpijn geldt dat deze sterk afgenomen is. Het is nog aanwezig, maar eerder vaag en zeurderig op de achtergrond in plaats van scherp en stekend bij elke plotse beweging. Graag hoor ik jullie mening hierover... Hebben jullie ook last van menstruele klachten? Wat zijn jullie oplossingen hiervoor?

powered by webEdition CMS