'Trots op wat ik heb bereikt'

Cynthia Bolingo

scroll

Bijna niemand die voor het EK rekening hield met Cynthia Bolingo als kanshebber voor een medaille, maar met 2 persoonlijke records haalde ze wel de finale. Daarin steeg de 26-jarige atlete van Pure Encapsulations boven zichzelf uit en liep ze zonder complexen naar het zilver in een waanzinnige tijd van 51'62". Tien dagen later straalt de immer goedlachse Cynthia nog steeds als nooit tevoren.

Cynthia, ben je ondertussen al een beetje bekomen van alle emoties?
Ja, ondertussen ben ik bekomen. Zodra ik in België arriveerde, heeft de realiteit me snel ingehaald en ben ik van mijn roze wolk gedonderd (lacht). Het seizoen is namelijk nog lang niet gedaan, integendeel.

Je was erg dicht bij het goud [Cynthia eindigde op 1 honderdste van de uiteindelijke winnaar]. Betekent dit dat je ergens ook een beetje ontgoocheld bent?
Het was niet zozeer teleurstelling die ik voelde, maar eerder frustratie. Ik denk ook dat dat normaal is. Ik was namelijk zo dicht bij het winnen van mijn eerste Europese titel. Achteraf heb ik echter de zaken kunnen relativeren en ben ik vooral trots op het behalen van een zilveren medaille. Het positieve gevoel overheerst dus.

Je verbrak maar liefst driemaal het Belgisch record binnen de 40 uur. Ben je verrast door je eigen prestatie? 
Goede vraag. Dankzij mijn prestatie op het Belgisch Kampioenschap, wist ik dat in een zeer goede vorm zat. Diep vanbinnen was ik er dan ook van overtuigd dat ik hiertoe in staat was.

Je bent het seizoen begonnen met een persoonlijk record van 54'47"". Met andere woorden: op twee maanden tijd werd je maar liefst 2.85 (!) seconden sneller op de 400m indoor. Hoe verklaar je die enorme progressie op zulke korte tijd?
Ik denk dat ik de 'principes' van de 400 meter steeds beter begrijp. Uit elke race onthoud ik een verbeterpunt voor de volgende race. Mijn coach Carole Bam geeft me telkens opnieuw de juiste instructies en ook mentaal is zij een enorme steun.

Dankzij mijn prestatie op het Belgisch Kampioenschap, wist ik dat in een zeer goede vorm zat. Diep vanbinnen was ik er dan ook van overtuigd dat ik hiertoe in staat was.

Opvallend was de enorme euforie in de tribune bij de 'Belgian cheetahs', jouw medeloopsters op de 4x400m. Er heerst blijkbaar een enorm hechte band tussen jullie?
Ja, we zijn een zeer hecht team. Naast atletiek hebben we ook tal van andere dingen met elkaar gemeen, we zitten volledig op dezelfde golflengte. Kortom : Het beste estafetteteam ooit !

Hoe zie je de rest van het seizoen?
Wat ik nu al kan zeggen, is dat ik mezelf zal blijven: Een persoon die van dag tot dag leeft met een specifiek doel voor ogen. Het seizoen is nog zeer lang , ik hoop dus om nog enkele goede tijden te kunnen lopen en vooral progressie te blijven maken.

Veel succes, topper! 

powered by webEdition CMS