Anne Zagré - Een 'blanco' seizoen

Anne Zagré

scroll

 

Kondigt er zich een blanco seizoen aan? Covid-19 heeft de hele wereld in zijn greep, al onze gewoonten zijn veranderd en dingen die we als vanzelfsprekend beschouwden zoals je familie of vrienden ontmoeten, blijken dat niet plots niet langer te zijn. Ik wil u graag vertellen hoe ik deze situatie beleef als topsporter.

Eerst en vooral heeft deze pandemie ertoe geleid dat alle kampioenschappen die voorzien waren voor deze winter en deze zomer geannuleerd of uitgesteld zijn. Alles is begonnen met het uitstellen van de wereldkampioenschappen indoor die voorzien waren in China midden maart. Ik was erg ontgoocheld want ik was er klaar voor, ik heb me trouwens gekwalificeerd tijdens mijn eerste wedstrijd van het jaar.

Ondanks mijn ontgoocheling heb ik me snel herpakt omdat ik deze kampioenschappen zag als een springplank naar de Olympische Spelen die enkele maanden later moesten plaatsvinden. Ik kon me op dat ogenblik totaal niet inbeelden dat dit virus zodanige proporties zou aannemen. Ongeveer een maand later heb ik vernomen dat de Olympische Spelen een jaar werden uitgesteld. Enkele weken na deze aankondiging die als een schok aankwam, werden de Europese kampioenschappen geannuleerd.Dit was een harde noot om te kraken, maar ik klampte me vast aan mijn laatste strohalm dat ik toch zou kunnen lopen in België of in het buitenland om me te kwalificeren voor de OS. Toen echter aangekondigd werd dat het niet mogelijk was me te kwalificeren van 31/03/2020 tot 31/12/2020 voor de OS was dit een zware klap voor mij. Alle trainingen tot nu toe zullen namelijk waardeloos zijn dit jaar. Met andere woorden, zelfs als ik dit jaar snel loop, dan zal er geen rekening gehouden worden met deze tijd voor het volgende jaar. Deze situatie is erg uitzonderlijk, ik denk dat we moeten terugkeren naar de laatste wereldoorlog voor een soortelijke situatie in de sportwereld.

Deze situatie is erg uitzonderlijk, ik denk dat we moeten terugkeren naar de laatste wereldoorlog voor een soortelijke situatie in de sportwereld.

Als atleet was dit erg verwarrend. Wat het moeilijkst was voor mij, was de onzekerheid over het al dan niet uitstellen van de Olympische Spelen in Tokyo. Een olympisch jaar vraagt een grote inzet, meer dan een normaal jaar. Hoewel ik elk jaar het beste van mezelf geef om zo goed mogelijk te presteren, is de mentale belasting tijdens een olympisch jaar groter omwille van het feit dat het elke 4 jaar is en dat veel verschillende sporten betrokken zijn in dit gemeenschappelijke doel, wat het evenement uitzonderlijker maakt.

De grootste moeilijkheid is dit jaar geen doel te hebben en toch elke dag te moeten trainen en me voor 100% te geven. Ik ga elke dag met plezier trainen, maar "zich pijn doen" tijdens de training zonder een precies doel is een heel ander verhaal. Er zijn inderdaad trainingen die zwaarder zijn dan andere, en ik heb me toen al vaak afgevraagd: "Waarvoor doe ik het eigenlijk? Ik ga toch zeker niet lopen deze zomer."

De grootste moeilijkheid is dit jaar geen doel te hebben en toch elke dag te moeten trainen en me voor 100% te geven.

Na een mentaal moeilijke periode heb ik beslist deze nieuwe situatie te zien als een opportuniteit. Als een opportuniteit om sterker te zijn, als een opportuniteit om aan bepaalde details te werken waaraan ik normaal niet werk of waar ik normaal niet stil bij sta. Het is een gelegenheid voor mij om anders te werken. Om de routine tijdens de training te doorbreken, is het idee "plezier" te vinden in de training en daarvoor volstaat het een beetje creatief te zijn. Door op een andere manier te werken of nieuwe disciplines zoals discuswerpen of speerwerpen uit te proberen heb ik een zekere verveling kunnen doorbreken.

Als topsporter worden we heel vaak geconfronteerd met hoogtes en laagtes. We moeten ons voortdurend aanpassen. Dat is de reden waarom ik denk dat de meeste sporters zoals ik deze moeilijke situatie zullen kunnen omvormen naar een opportuniteit om te groeien. Mijn doel blijft hoe dan ook in goede gezondheid te blijven, en daarbij helpen de voedingssupplementen Pure encapsulations me heel erg. Hoewel ik geen sportief doel heb, blijf ik mijn supplementen dagelijks nemen omdat mijn lichaam en mijn geest te allen tijde mijn prioriteit blijft.

 

powered by webEdition CMS