Krijgt u voldoende ijzer en vitamine B12 binnen?

scroll

We voelen ons allemaal wel eens een beetje moe en futloos. Maar als deze toestand chronisch wordt, kan dat wijzen op een tekort aan ijzer of vitamine B12.

Ijzer

Een veel voorkomend en wijdverbreid fenomeen is dat de toevoer van het sporenelement ijzer niet helemaal in evenwicht is. Een reden hiervoor kan zijn dat we vaak te weinig ijzer met ons eten binnenkrijgen. Ons lichaam neemt dit sporenelement relatief slecht op, maar heeft het wel dringend nodig. De dagelijkse ijzerbehoefte is voor een volwassene 10 tot 15 mg. Deze behoefte is met louter plantaardig voedsel niet gemakkelijk te dekken omdat veel plantaardige stoffen de opname van ijzer nog eens extra kunnen belemmeren. IJzer draagt bij aan de energiestofwisseling en gaat vermoeidheid en uitputting tegen; bovendien heeft ijzereen functie bij de aanmaak van bloed. Wanneer je meer behoefte hebt aan het sporenelement ijzer, zoals bij sport, zwangerschap en borstvoeding, moet je dus bijzondere aandacht besteden aan een uitgebalanceerd dieet dat afgestemd is op de individuele behoeften.

Vitamine B12

Vitamine B12, die tot de B-vitaminen behoort, heeft een vergelijkbare functie als ijzer. De in water oplosbare vitamine speelt een rol bij de aanmaak van bloed en is tevens van belang voor de energiehuishouding en een sterk zenuwstelsel. Vitamine B12 wordt, net als ijzer, vooral aangetroffen in dierlijk voedsel. Het lichaam neemt het net zo slecht op als ijzer. Omdat vitamine B12 een vergelijkbare taak in het organisme heeft, reageert dit op een slecht afgestemde toevoer met dezelfde symptomen als bij een ijzertekort. De reden hiervoor is dat vitamine B12, net als ijzer, betrokken is bij een normale bloedaanmaak. Met name mensen met een veganistisch of vegetarisch eetpatroon en zij die heel weinig rood vlees eten, moeten letten op voldoende aanbod van ijzer en vitamine B12 in hun voeding.

powered by webEdition CMS