Wat met gezond eten op restaurant?

Lien Robberechts

scroll

In veel jobs zijn zakendiners en werkborrels onvermijdelijk de dag van vandaag. Op zich allemaal best leuk, maar soms ook uitdagend voor mensen die er een zeer gezonde levenstijl op nahouden. Hoe hou je dat gezonde leven vol, ook als je regelmatig een stevige werklunch op het programma hebt staan?

Het eerste dat ik daarbij kan stellen, is misschien wat contradictorisch, maar... eet voldoende! Sla je ontbijt of tienuurtje niet over om calorieën te sparen voor de lunch. Als je net zoals ik nogal een foodie bent, kom je dan ongetwijfeld uitgehongerd aan om vervolgens een halve broodmand weg te werken. Karakter? Wel, ja, ik loop elke ochtend rondjes op een lege maag, maar de mens is niet gemaakt om zichzelf uit te hongeren. Ik betwijfel of iemand de geur van vers krakend brood in zo een toestand kan weerstaan.

Sla je ontbijt of tienuurtje niet over om calorieën te sparen voor de lunch.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk... Weet je al waar je heen zal gaan? Kijk dan even vooraf na of er iets op het menu staat dat past binnen je gezonde levensstijl. Als dat op het eerste zicht niet het geval is, kan je al nadenken over een creatieve oplossing. Twee lichte voorgerechten combineren kan een uitweg bieden, net zoals de vraag om bij een bepaalde salade de dressing on the side te serveren of zelfs bepaalde ingrediënten te vervangen of weg te laten. 

Wees niet bang om iets na te vragen: klant is koning. Als ik geen menu online vind, ben ik soms zelfs zo schaamteloos om even te bellen en te vragen wat ze hun klanten voorschotelen. Vooral in de laatste weken voor de marathon, laat ik liever niets aan het toeval over en hou ik me graag aan mijn vetarme (maar koolhydraatrijke, hip hoi) dieet.


De gerechten zijn besteld: je hebt je braaf aan je plan gehouden en hebt zelfs de mandjes brood en glazen wijn bij de borrel laten staan... Maar dan komt het dessert en je hebt daar zovéél zin in. Ik zou zeggen: ziet het er echt lekker uit? Doe het dan gewoon, tenzij je natuurlijk om medische redenen echt suikervrij of vetvrij moet eten. Af en toe eens lekker genieten moet kunnen! Zelf kan ik heel vaak niet kiezen en deel ik al eens twee desserten met mijn tafelgenoten. 

Heb je eigenlijk niet zoveel zin in zoet, maar wil je niet de enige zijn die met een leeg bord aan tafel zit? Niemand kijkt er raar vanop als je in plaats van dessert voor een koffie of – pakweg – voor verse muntthee gaat. En als er een lekker versgemaakt koekje bijzit, kan je zelfs die kleine zoete trek nog stillen! Genieten maar!

Lien Robberechts is marathonloopster en food-expert. Meer info op fitmetlien.com

 

powered by webEdition CMS