Orthomoleculaire methoden

scroll

De orthomoleculaire methoden steunen op onderzoek van de afgelopen 50 jaar, waarin de tweevoudige winnaar van de Nobelprijs Linus Pauling een grote rol speelde. Tot de lichaamseigen stoffen, die voor de gezondheid en het algemeen welzijn belangrijk zijn, behoren vitamines, mineralen, oligo-elementen en essentiële vetzuren.

Normaal gezien worden micronutriënten via een evenwichtige voeding in voldoende hoeveelheden opgenomen. Voedingssupplementen dienen dus niet ter vervanging van een evenwichtige, gevarieerde voeding maar wel als aanvulling om in de behoefte te voorzien.

Huidige voedselopname

Voedingsmiddelen worden steeds armer aan micronutriënten (door zure regen, monocultuur enz.). Van bepaalde gebieden is ondertussen al bekend dat ze een tekort aan mineralen en oligo-elementen bezitten. De Oostenrijkse deelstaat Steiermark heeft bijvoorbeeld een tekort aan jodium, selenium, zink en magnesium, waardoor aan het keukenzout al geruime tijd jodium wordt toegevoegd. Bovendien zijn de eetgewoonten, vooral bij jongeren, drastisch veranderd en achteruit gegaan door de opkomst van fastfood en kant-en-klare maaltijden.

In de afgelopen 10 jaar hebben honderden labo-onderzoeken inzake vitamines, mineralen en sporenelementen bevestigd dat het lichaam steeds minder micronutriënten opslaat. De resultaten geven een duidelijk beeld.

Individuele suppletie

Een gezond lichaam vereist een evenwichtige en zorgvuldig bereide voeding. Voedingssupplementen kunnen daarbij helpen om een gerichte suppletie van vitamines, mineralen, oligo-elementen, aminozuren en essentiële vetzuren te bevorderen. Voorwaarde voor succes is naast de reactie van de patiënt de kwaliteit van de voedingssupplementen.

Kwaliteit van de supplementen

Het is bijzonder belangrijk dat deze supplementen als zuivere stoffen ingenomen worden, d.w.z. dat ze vrij zijn van toevoegingsmiddelen zoals emulgatoren, kunstmatige kleurstoffen, bind- en antiklontermiddelen (vb. magnesiumstearaat), waarvan kunstmatige kleurstoffen een voorbeeld zijn. Deze toevoegingsmiddelen kunnen de absorptie van opgenomen micronutriënten uit de darm vertragen of verminderen.

powered by webEdition CMS